Παρασκευή, Νοεμβρίου 16, 2007

ΠΕΡΣΕΑΣ & ΜΕΔΟΥΣΑ


Από καιρό ήθελα να διηγηθώ την ιστορία ενός μυθικού ήρωα από τους ελάσσονες της αρχαιοελληνικής μυθολογίας. Ο λόγος θα φανεί στο «χειροκρότημα»...
Ο Περσέας λοιπόν, καρπός της Δανάης και του Δία μεγαλώνει, εξόριστος από το Άργος, στη Σέριφο μαζί με τη μητέρα του. Ο βασιλιάς της Σερίφου, Πολυδέκτης, θέλοντας να ξεφορτωθεί το βασικό εμπόδιο στο γάμο του με την όμορφη Δανάη, δίνει εντολή στον νεαρό ήρωα να φέρει σε πέρας μια εξαιρετικά δύσκολη αποστολή, να σκοτώσει τη Μέδουσα. Το μυθικό Τέρας που κατοικεί σε ένα βράχο στις ακτές του Ωκεανού έχει τόσο αποκρουστικό βλέμμα που όποιος την κοιτά κατάματα πετρώνει. Σε βοήθεια του ήρωα προστρέχουν τόσο η θεά Αθηνά η οποία του δωρίζει την αστραφτερή της ασπίδα και το κοφτερό δρεπάνι για τον αποκεφαλισμό του τέρατος, όσο και ο αγγελιοφόρος των θεών Ερμής ο οποίος του δωρίζει ένα ζευγάρι φτερωτά σανδάλια. Για να μην πλατιάσω περισσότερο ο Περσέας φτάνει, πετώντας πάνω από τη θάλασσα, στις ακτές του Ωκεανού όπου βρίσκεται η Μέδουσα και ακολουθώντας τη συμβουλή της Αθηνάς την αποκεφαλίζει κοιτώντας μέσα από την ασπίδα του. Από το αίμα που ρέει ξεπροβάλλει ο Πήγασος, το φτερωτό άλογο, το οποίο καβαλικεύει ο ήρωας και ανέρχεται στους Ουρανούς ολοκληρώνοντας με επιτυχία την αποστολή του.
Τι θα μπορούσε να σημαίνει στη σημερινή εποχή αυτός ο λησμονημένος μύθος; Η σύγχρονη Μέδουσα είναι η πολυσχιδής και απαιτητική πραγματικότητα του καθενός από εμάς. Όποιος την κοιτά κατάματα «πετρώνει», δηλαδή παραμένει αμετακίνητος στο ρέοντα χρόνο αποστερημένος από Επιθυμία. Αυτό το πολυπλόκαμο τέρας φυσικά και δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε. Όμως μπορούμε να το υπερβούμε αναζητώντας τα μυστικά περάσματα τα οποία θα μας οδηγήσουν στο «φτερωτό» άλογο του συνεχούς αυτοπροσδιορισμού αντλώντας έμπνευση, εφηβική ορμή και περιέργεια.
Ας πετάξουμε λοιπόν μαζί με τον Πήγασο προς το προσωπικό μας «Νόστιμον ήμαρ».
Τι λέτε;

5 σχόλια:

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Έχετε μήπως έναν Πήγασο πρόχειρο;
Θα τον χρειασθούμε όλοι!!!

Pico είπε...

Αγαπητέ Asteroid...του Πήγασου προηγείται ο άθλος. Ο άθλος τώρα, σύμφωνα με το μύθο, απαιτεί όχι μόνο τη δική μας εγρήγορση αλλά και τη θεϊκή παρέμβασξ. Αυτή την τελευταία ας την ονομάσουμε στις μέρες μας ευδαιμονία δηλαδή ευνοϊκό πεπρωμένο. Από το σημείο αυτό όλα τα ενδεχόμενα είναι πλέον ανοιχτά.
Αρκεί να ακολουθούμε πεισματικά το μονοπάτι της αναζήτησης...)))

Βασιλική Ν. είπε...

Καλημέρα Pico μου!
Ως ήταν αναμενόμενο έιδα παραμύθι και μπήκα... και πολύ μου άρεσε κι ας είναι ποικίλλες οι συσχετίσεις που μπορεί να κάνει ο καθένας με όλους τους ρόλους της ιστορίας αυτής.
Αν είναι το τέρας η καθημερινότητα, ναι, αξίζει σίγουρα να πετάξουμε χάριν του Άλλου και όχι του εαυτού!
Την καλημέρα μου και την καλή εβδομάδα μου και σ' εσένα και στον άνωθεν κύριο!

Pico είπε...

Βασιλική ανταποδίδω...
Χαθήκαμε βέβαια και η ευθύνη δεν βαρύνει μόνο εσένα...

Βασιλική Ν. είπε...

Τα παιδιά δεν φέρουν καμία ευθύνη Πίκο μου κι εγώ θέλω να είμαστε παιδιά!
Καλό σου βράδυ βρε!