Δευτέρα, Ιουνίου 04, 2007

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ...


Την Παρασκευή που μας πέρασε ένιωσα, με αφορμή την πρωτοφανή διαδικτυακή κινητοποίηση για το θάνατο της Αμαλίας, ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΣ που είμαι μέλος μιας κοινότητας, αυτής των ελλήνων bloggers. Είναι πολύ περίεργο αυτό το συναίσθημα «βροντερής» συστράτευσης με ανθρώπους που δε γνωρίζεις ενάντια στην αναξιοπρέπεια, το θάνατο και τη λήθη. Και ταυτόχρονα είναι περισσότερο έντονη από ποτέ η αίσθηση ότι αρκετοί από εμάς, πέρα από τις «μικρές» καθημερινές, εξατομικευμένες αγωνίες και ανασφάλειες έχουμε κρατήσει αλώβητο έναν μικρό χώρο «ηθικής» αίσθησης. Μιας «ηθικής» αίσθησης που μας επιτρέπει ν’ αφουγκραζόμαστε, να συγκινούμαστε, να οργιζόμαστε, να δηλώνουμε συμμέτοχοι σε πράγματα που υπερβαίνουν τη μικρότητά μας.
Ναι το γνωρίζω, η Αμαλία θα ξεχαστεί...τόσο γρήγορα όσο υποδηλώνει ο τίτλος του τελευταίου της post. Το Σύστημα αξιοπρεπούς Υγειονομικής περίθαλψης συν-μετρητής ενός «διαφορετικού», πέρα από το Κατά Κεφαλήν Εισόδημα, δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης θα παραμείνει ερμητικά «κλειστό» για τους μη έχοντες. Και οι τυμβωρύχοι θα ανακαλύψουν, ήδη ανακάλυψαν, για ακόμη μια φορά «χρυσό» πίσω από τον ανθρώπινο πόνο.
Όμως, αυτή η πρωτόγνωρη διαδικτυακή κινητοποίηση από ανθρώπους τόσο ετερόκλητους μεταξύ τους με κοινό γνώμονα το ήθος της απλότητας και της ανωνυμίας είναι η ζωντανή παρακαταθήκη, η παραδειγματική συμπεριφορά που, δοθείσης ευκαιρίας, θα ενεργοποιηθεί πάλι. Αυτό είναι το μοναδικό «φωτεινό», κατά τη γνώμη μου, σημείο σε όλη αυτή την ιστορία.

Η Αμαλία πέθανε αφού πρώτα υπέφερε. Στο χέρι μας είναι να σώσουμε, την επόμενη φορά πια, και τον Άνθρωπο και την Ανθρωπινότητα!!!

ΥΓ1. Επειδή σε αυτή την προσπάθεια δεν είμαστε όλοι ίσοι, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε την «κατάθεση ψυχής» των ανθρώπων που φέρουν την ευθύνη οργάνωσης αυτής της προσπάθειας. Αναφέρομαι σε όλους τους συντελεστές του blog «Για την Αμαλία».
ΥΓ2. Δυστυχώς στην προσπάθεια αυτή δεν μπορώ να συμπεριλάβω τον κύριο Γιώργο Κρόγια που επιμελήθηκε τα, εξαιρετικά ομολογουμένως, βίντεο που «ανέβηκαν» στο youtube εξαιτίας της «εκθαμβωτικής» υπενθύμησης της κομματικής του ταυτότητας στο σχόλιο που άφησε στο blog του κυρίου Βενιζέλου.
ΥΓ3. Απογοητευτικός επίσης ο πολύς κύριος Βενιζέλος, ο οποίος σε μια υποκριτική επίδειξη αναντίστοιχη προς τον βαθμό ευφυίας του, μας πληροφορεί ότι κατέθεσε όλο το περιεχόμενο του ιστολογίου της Αμαλίας στη Βουλή προς κοινοβουλευτικό έλεγχο. Αλήθεια, το κατέθεσε σαν περιπτωσιολογική ή σαν παραδειγματική αναφορά; Και αν το κατέθεσε για τον δεύτερο λόγο, ποιά δικαιολογία υπάρχει για τη μακάρια αδιαφορία - άγνοια που βασιλεύει στην Ελληνική Βουλή;

12 σχόλια:

spallantzas είπε...

Αν και δεν θα τόκανα προσωπικά, δεν αντιλαμβάνομαι γιατί ενοχλεί τόσο πολύ η δημόσια δήλωση της ταυτότητας, όταν ειδικά απευθύνεται προς ένα κομματικό στέλεχος του κόμματος στο οποίο ανήκει (και πουθενά αλλού). Θα ήταν δηλαδή ορθότερο να κρύβεται και παράλληλα να προωθεί την κομματική εκμετάλλευση του θέματος, όπως άλλοι έπραξαν συστηματικά σε άλλες πρόσφατες καμπάνιες, αλλά κανείς δεν το σχολίασε?

Pico είπε...

Αγαπητέ Stefan...πριν σου πω το προφανές, δηλαδή τι με ενόχλησε, θα ήθελα να σε ρωτήσω γιατί εσύ δεν θα συμπεριφερόσουν με τον ίδιο τρόπο.

spallantzas είπε...

Γιατί απλά δεν θα το έβρισκα απαραίτητο (και αποτελεσματικό) να το κάνω δημόσια. Θα μπορούσα να πετύχω το ίδιο αποτέλεσμα πιο μεθοδευμένα και διακριτικά. Αλλά δεν θασκαγα κιόλας αν κάποιος το έκανε, διότι έτσι πίστευε καλοπροαίρετα ότι θα βοηθούσε την πρωτοβουλία.
Και επειδή γνωρίζω το Γιώργο,λέω πως δεν το έκανε ούτε για προσωπικό ούτε για κομματικό όφελος.

blogger είπε...

Ευχαριστώ Στέφανε για την υποστήριξη και θα πω κι εδώ ακόμη μια φορά το πώς λειτουργώ σαν άνθρωπος.
Επειδή όπως είπες με ξέρεις πολύ καλά, ξέρεις ότι πάντα μιλάω έξω από τα δόντια και δεν κρύβομαι από κανέναν και δεν χαρίζομαι σε κανέναν όταν δω κάτι στραβό, γιατί απλά δεν πολιτεύομαι. Είμαι πιο κοντά στο κόμμα του ΠΑΣΟΚ ιδεολογικά και για αυτό είμαι εκεί και είμαι για να του ασκώ κριτική και όχι για να ευλογώ τα γένια του.
Τι είναι χειρότερο; Να ανήκεις κάπου και να το κρύβεις ή το αντίθετο; Για εμένα το 2ο.
Ναι, το έκανα για να πιέσω! Το έκανα για να καταλάβουν μερικοί στο κόμμα που ανήκω (για να μην μπερδεύουμε τις έννοιες, όχι σαν πολιτευτής, αλλά σαν μέλος) ότι μερικοί από εμάς βάζουμε πάνω απ' όλα τον άνθρωπο και μετά τα κόμματα.
Του ζήτησα να πιέσει τα ΜΜΕ να ανταποκριθούν γιατί για εμένα εκεί ήταν το clue της υπόθεσης και δικαιώθηκα νομίζω.
Καμία σχέση δλδ με την πρωτοβουλία του Βενιζέλου στη Βουλή, που εγώ την θεωρώ επιτυχημένη γιατί ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ φορά στα Ελληνικά δεδομένα κατατίθεται στην Ελληνική Βουλή τέτοιο κείμενο.
Ποσώς με ενδιαφέρει αν κέρδισε extra bonus o Βενιζέλος με την κίνησή του αυτή. Εμένα με ενδιαφέρει το αποτέλεσμα. Μακάρι να είχαν ευαισθητοποιηθεί (έστω και υποκριτικά) και άλλοι πολιτικοί.
Και αυτό έγινε μόνο στο δικό του blog, πουθενά αλλού δεν χρησιμοποίησα την δήθεν "κομματική" μου ιδιότητα ούτε προς ίδιο όφελος (που δεν υπάρχει) ούτε προς όφελος του κόμματός μου (χέστηκα). Και σε παραπέμπω και στα σχόλια του youtube όπου όσοι προσπαθούσαν να εκμεταλλευτούν πολιτικά το ζήτημα της Αμαλίας, τους παρακαλούσα ευγενικά να καταλάβουν ότι φταίει όλο το σύστημα και φταίμε όλοι και απολιτίκ και αριστεροί και δεξιοί και ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. και της Παναγιάς τα Μάτια! Γιατί το θεωρώ κατάντια να βασανίζεται για τόσα χρόνια μια ψυχή που δεν πείραξε κανέναν!
Τα Πάθη του Χριστού κράτησαν 1 εβδομάδας. Της Αμαλίας 18 χρόνια.
Φίλε pico, αν δε σε καλύπτει αυτή μου η απάντηση, δεν μπορώ να κάνω τίποτε άλλο.

ATHENA είπε...

ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΣΥΣΤΗΘΕΙ ΙΝΤΕΡΝΕΤΙΚΩΣ ΠΙΚΟ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΟ ΛΙΓΟ ΠΟΥ ΣΕ ΕΧΩ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΔΕΝ ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΣΑΙ ΚΟΛΛΗΜΕΝΟ ΑΤΟΜΟ.

ΤΟΝ ΚΡΟΓΙΑ ΔΕΝ ΤΟΝ ΗΞΕΡΑ ΟΥΤΕ ΣΑΝ ΜΠΛΟΓΚΕΡ ΜΕΧΡΙ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΜΕ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ 1Η ΙΟΥΝΙΟΥ, ΜΟΛΙΣ ΕΙΔΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΤΟΥ ΤΑ ΕΧΩΣΑ ΣΤΟ ΜΑΙΗΛ ΤΗΣ "ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ" ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΧΟΝΤΡΑ ΣΤΑΘΗΚΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΣΤΑΤΟΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΟΥ ΕΔΩΣΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΟΥ ΕΜΕΝΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕ ΚΑΛΥΨΕ.
ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΙΧΑ ΠΟΛΛΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΝΑ ΕΚΤΙΜΗΣΩ ΤΗΝ ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ (ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΔΟΥΛΕΨΕ ΣΑΝ 10, ΑΥΤΟΣ ΚΑΙ Η ΑΦΡΟ ΕΒΓΑΛΑΝ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΜΑΛΙΚΙ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ)

Pico είπε...

Αγαπητέ κύριε Κρόγια...
Θεωρώ ότι η επίδειξη της κομματικής ταυτότητας στο ιστολόγιο του κυρίου Βενιζέλου, δε μπορεί να αποτελέσει κανενός είδους μοχλό πίεσης, για τον απλούστατο λόγο ότι εσείς είστε ο ταλαντούχος μεν, αν κρίνω από την έντονη συναισθηματική δέσμευση που αναδίδουν τα βίντεο για την Αμαλία, αλλά "άγνωστος" Γιώργος Κρόγιας και ο κύριος Βενιζέλος είναι ο δημοφιλέστατος πολιτικός δελφίνος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Έτσι, όπως μάλλον θα γνωρίζεις από πρώτο χέρι η Πολιτική δράση αποφασίζεται, κυρίως σήμερα την εποχή της παντοδυναμίας των Μ.Μ.Ε., με βάση τον "κοινωνικό θόρυβο" που μπορεί να ξεσηκώσει ένα θέμα και όχι με βάση τη σημαντικότητά του στην κατεύθυνση της βελτίωσης της κοινωνικής ευημερίας, ή την τεκμηρίωσή του από ένα ή περισσότερα άτομα. Οποιοσδήποτε στη δική σου θέση δεν μπορεί να κάνει τίποτα περισσότερο από την καλή δουλειά που ήδη έκανες με το βίντεο ευελπιστώντας σε μια γενικότερη ευαισθητοποίηση. Και αυτό επιτεύχθηκε!!
Με αυτό το σκεπτικό θεώρησα την ενέργειά σου υστερόβουλη ή αν θέλεις, τουλάχιστον επιπόλαιη.
Ελπίζω να έγινα απολύτως κατανοητός αυτή τη φορά.

Pico είπε...

Stefan ισχύουν τα παραπάνω αναφερόμενα..

Pico είπε...

Athena...και εγώ ελπίζω να μην είμαι "κολλημένος", και να ξεκαθάρισα τη θέση μου με τα παραπάνω αναγραφόμενα.
Τώρα όσον αφορά τη χαμαλοδουλειά που αναφέρεις δεν έχω κανένα λόγο να αμφιβάλλω και μάλιστα την υπερθεμάτισα στο πρώτο υστερόγραφο, στο κυρίως σχόλιο. Εκεί μάλιστα για να αποκαλύψω τη ρευστότητα των εντυπώσεων, υπερθεμάτιζα την εξαιρετική δουλειά από τον, άγνωστο σε μένα, Γιώργο Κρόγια. Αλλά μετά διάβασα το ατυχέστατο σχόλιο στο blog του κυρίου Βενιζέλου και ανασκεύασα..

blogger είπε...

Pico, εξ ιδίων κρίνεις τα αλλότρια μου φαίνεται. Έχεις μια μανία με το «άγνωστος ή γνωστός». Συνήθως οι καχύποπτοι σκέφτονται καχύποπτα, και οι άνθρωποι αυτοί από όσο ξέρω δεν αλλάζουν.
Δεν είμαι τόσο ματαιόδοξος που να θέλω να γίνω γνωστός, ιδίως να με γνωρίσεις εσύ, αλλά δεν θα αφήσω κανέναν να υποβαθμίσει την 1η Ιούνη.
Άλλωστε, για να το δούμε και αλλιώς. Είμαι από Ξάνθη. Τι να την κάνω την δημοσιότητα βρε φίλε μου...; τουρσί να την κάνω; Μια χαρά ζωούλα έχω και δεν την χαλάω με τίποτα.
Αυτό που με ενοχλεί εμένα στις λίγες μέρες που ασχολούμαι με το blogging (ασχολούμαι κυρίως με CMS εδώ και 15 χρόνια) είναι το ότι μετά από αυτή την υπερπροσπάθεια που έκαναν εκατοντάδες Ελλήνων χρηστών του διαδικτύου, υπάρχουν μερικοί εδώ μέσα που προσπαθούν με κάθε τρόπο διυλίζοντας τον κώνωπα και καταπίνοτας την κάμηλο να υποβαθμίσουν τα πράγματα και να βρούνε σώνει και καλά «ψεγάδια». Ε, «ψάξε, ψάξε» λέει ο σοφός λαός «κάτι θα βρεις». :)
Εσύ και δυο - τρεις ακόμα ανακαλύψατε ότι είμαι εθελοντής διαδικτύου του ΠΑΣΟΚ. Ε, και;
Άντε, να περνάς καλά αγόρι μου και εύχομαι να χρησιμοποιήσεις τη γραφή σου σε πιο δημιουργικά πράγματα.

spallantzas είπε...

εγώ θα έλεγα, αν θέλετε συνοψίζοντας την κουβέντα, ότι πρέπει να πάψει και στην Ελλάδα να είναι "ντροπή" να ανήκει κάποιος οργανωτικά σε κάποιο κόμμα (κύρια στα προοδευτικά) και να μην χλευάζεται η συνειδητή "μάχη" κάποιων όπως ο γιώργος (τολμώ να πω και εγώ) να προσπαθούν να αλλάξουν αυτήν τη νοοτροπία.

Αν κάποιοι ακόμη σήμερα μέσα στα κόμματα τη συντηρούν με μανία γιατί έτσι τους βολεύει φυσικά, να μην τσιμπάμε και εμείς και να μην την υποστηρίζουμε (έστω και άθελά μας).

Pico είπε...

Κύριε Κρόγια...
Νομίζω ότι διατύπωσα με ευκρίνεια την άποψή μου γιατί εσύ δεν μπορείς να ασκήσεις κανενός είδους πίεση κατά μόνας, σε ένα μεγαλοστέλεχος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Τώρα αν εσύ πιστεύεις (υιοθετώ αυτή την "αφελή" εκδοχή), ότι ο κύριος Βενιζέλος ταρακουνήθηκε από κάποιον που τον αποκαλεί "Σύντροφο" και υπογράφει το σχόλιό του σαν μέλος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ξάνθης, δεν μπορώ, ούτε έχω τη διάθεση, να κάνω τίποτε περισσότερο για το θέμα.
Σχετικά τώρα με την κομματική επετηρίδα στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ξάνθης και το τι μπορεί να διεκδικήσει από τον Κρατικό μηχανισμό στο μέλλον, ποσώς με ενδιαφέρει.
Την καλησπέρα μου...

Pico είπε...

Stefan...νομίζω ότι δεν κατέκρινα την κομματική ένταξη αλλά τη χρήση της, καθώς στην προκειμένη περίπτωση δεν είχε να συνεισφέρει σε τίποτα περισσότερο από αυτό που ήδη έγινε με την πρωτοφανή αυτή διαδικτυακή κινητοποίηση.
Επίσης αδυνατώ να κατανοήσω αυτό που περιγράφεις σαν συνειδητή μάχη του Γιώργου να αλλάξει αυτή η νοοτροπία. Δηλαδή επιδεικύοντας την κομματική του ταυτότητα γίνεται περισσότερο κατανοητή ή συμπαθής στο ευρύ κοινό, η οποιαδήποτε μάχη δίνει;
Έλεος πια με αυτές τις βαρύγδουπες δηλώσεις. Δεν ζούμε στην Ελλάδα του '60 ή του '80.