Πέμπτη, Μαΐου 17, 2007

ΚΙΝΑ Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ


Το πολύ ενδιαφέρον φωτογραφικό οδοιπορικό στην Κίνα που μπορείτε να παρακολουθήσετε στο blog της Aurora μου έδωσε το έναυσμα για τις σκέψεις που ακολουθούν.
Η ήδη τεράστια οικονομία της πολυπληθέστερης χώρας του κόσμου αναπτύσσεται με ετήσιο ρυθμό σχεδόν 10%, τετραπλάσιο από το μέσο ρυθμό ανάπτυξης των οικονομιών του Πρώτου Κόσμου. Η ανάπτυξη αυτή τροφοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από ξένα κεφάλαια που επενδύονται στο εσωτερικό της χώρας. Ενδεικτικό στοιχείο της νοοτροπίας ανακάλυψης ενός σύγχρονου Ελντοράντο, που συνδυάζει φθηνό εργατικό κόστος και «παρθένα» αγορά, από το συνεχώς μετακινούμενο σε παγκόσμιο επίπεδο επιχειρηματικό κεφάλαιο, είναι το γεγονός ότι το 2002 διοχετεύτηκαν στην Κίνα 53 δισεκατομμύρια δολλάρια το μεγαλύτερο ποσό ξένων επενδύσεων από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Η.Π.Α. Παράλληλα, η Κινεζική Κυβέρνηση φροντίζει να ενισχύει την αναπτυξιακή προοπτική διατηρώντας τη συναλλαγματική ισοτιμία του κινέζικου νομίσματος σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα (ένα μεγάλο μέρος των τραπεζικών αποθεματικών της φυλάσσεται σε δολλάρια). Κατ' αυτό τον τρόπο πριμοδοτεί τις εξαγωγές των έτσι και αλλιώς φθηνών, λόγω εργατικού κόστους, κινεζικών προϊόντων. Η πρωτοφανής οικονομική ανάπτυξη συνοδεύεται από το φαινόμενο της αστικοποίησης και της σημαντικής βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης των νοικοκυριών. Έτσι, αν και το μέγεθος των νοικοκυριών μειώθηκε από 4,5 ανθρώπους ανά κατοικία το 1985 στους 3,5 το 2000 με πρόβλεψη να μειωθεί ακόμα περισσότερο στους 2,7 μέχρι το 2015, η κατά κεφαλήν επιφάνεια σε κάθε σπίτι τριπλασιάστηκε!!
Στο ισοζύγιο της ταχύτατα αναπτυσσόμενης Κινεζικής οικονομίας θα πρέπει να αντισταθμιστεί ένας μακρύς κατάλογος προβλημάτων που ξεκινά, από την συσσώρευση παγκόσμιων βιομηχανικών απορριμμάτων στην ενδοχώρα και την πρωτοφανή ατμοσφαιρική ρύπανση στα αστικά κέντρα και φτάνει μέχρι την ολική καταστροφή των φυσικών ενδιαιτημάτων (δάση, υγρότοποι) και τις επακόλουθες απώλειες στη βιοποικιλότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα τα 2/3 των κινεζικών πόλεων είναι περικυκλωμένες από επικίνδυνα τοξικά απορρίμματα, κυρίως βιομηχανικά και ηλεκτρονικά σκουπίδια που μεταφέρονται εκεί από τις χώρες του Πρώτου Κόσμου. Το μέσο επίπεδο μολύβδου στο αίμα των κατοίκων των σημαντικότερων μεγαλουπόλεων είναι σχεδόν διπλάσιο από το θεωρούμενο, σε άλλα μέρη του κόσμου, επιβαλαβές. Η όξινη βροχή, η οποία τη δεκαετία του ’80 ήταν περιορισμένη σε λίγες μόνο περιοχές στα νοτιοδυτικά και τα νότια, έχει επεκταθεί και πλέον πλήττει το 1/4 των κινεζικών πόλεων κατά τις μισές βροχερές ημέρες του χρόνου. Οι ξηρασίες και οι πλημμύρες, φαινόμενα που συνδέονται άμεσα με την αποδάσωση - η Κίνα είναι μια από τις πιο φτωχές σε δάση χώρες παγκοσμίως - είναι πλέον συχνότερες και περισσότερο καταστροφικές από ποτέ. Οι αμμοθύελλες που πλήττουν πολλές σύγχρονες μεγαλουπόλεις, απόρροια και αυτές της εκτεταμένης αποδάσωσης, οδήγησαν την Κινεζική κυβέρνηση στην απόφαση να θωρακίσει την πόλη του Πεκίνου, ενόψει των θερινών Ολυμπιακών αγώνων του 2008, με ένα «πράσινο τείχος» από δέντρα, συνολικού κόστους 6 δισεκατομμυρίων δολλαρίων. Και για να μην νομίζετε ότι αυτά είναι ζητήματα για εσωτερική κατανάλωση, σας υπενθυμίζω ότι σήμερα η Κίνα αποδίδει στην ατμόσφαιρα το 12% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα παγκοσμίως, διαδραματίζοντας βασικό ρόλο στην ανάπτυξη του «φαινομένου του θερμοκηπίου». Εάν συνεχιστούν οι σημερινές τάσεις η Κίνα θα γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο σε εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2050, αποδίδοντας το 40% του παγκόσμιου συνόλου των ρύπων.
Τα παραπάνω στοιχεία καθιστούν περισσότερο από εμφανές το γεγονός ότι η οικονομική ανάπτυξη δεν μπορεί να πραγματοποιείται ερήμην των περιβαλλοντικών προβλημάτων που εγείρει η άκριτη εκμετάλλευση των διαθέσιμων φυσικών πόρων. Εφόσον λοιπόν επιθυμούμε να παραμείνει ο πλανήτης μας βιώσιμος για τις γενιές που ακολουθούν, είναι απαραίτητο να καταδείξουμε τα όρια του επιστημονικού ιδεολογήματος της αέναης οικονομικοτεχνολογικής προόδου που προελαύνει σε βάρος της Φύσης. Ταυτόχρονα είναι απαραίτητη η ανάπτυξη μιας κουλτούρας φυσικοκοινωνικής ευθύνης που θα καθιστά ευκρινή την αναγκαιότητα ριζικής αναθεώρησης των θεμελιωδών καταναλωτικών αξιών και προτύπων, κυρίως από τους πολίτες των Χωρών του Πρώτου Κόσμου που τα αναδεικνύουν.

Το στοίχημα για το μέλλον εξακολουθεί να παραμένει ανοιχτό!!

10 σχόλια:

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Πολύ ενδιαφέρον και χρήσιμο συμπλήρωμα στο φωτογραφικό οδοιπορικό και στις επιτόπιες σκέψεις και παρατηρήσεις της Αουρόρα. Η Κίνα είναι ο "Άγνωστος Χ" του μέλλοντος της ανθρωπότητας!
Καλή σου μέρα!

Ανώνυμος είπε...

"η οικονομική ανάπτυξη δεν μπορεί να πραγματοποιείται ερήμην των περιβαλλοντικών προβλημάτων που εγείρει η άκριτη εκμετάλλευση των διαθέσιμων φυσικών πόρων".

Μακάρι αυτό το στοίχημα να κερδιθεί pico. Κάποτε πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι αυτός ο πλανήτης, ο πανέμορφος γαλαζοπράσινος πλανήτης, είναι το σπίτι μας. Μας αφορά!!!! Και εδώ τίθεται για τον καθένα μας, απλό πολίτη αυτού του κόσμου, το ερώτημα...εγώ τι κάνω????

Aurora* είπε...

Πραγματικά ενδιαφέρον άρθρο και θα μπορούσα να σου στείλω φωτ. από το γυμνό τοπίο. Για την αναδάσωση το είχα παρατηρήσει αλλά μου είχαν πει ότι ήταν αντικατάσταση των καμένων από τον πάγο δέντρων.

Pico είπε...

Asteroid: Η Κίνα μπορεί να αποτελεί τον άγνωστο Χ στο τραπέζι των οικονομικοπολιτικών συσχετισμών. Ταυτόχρονα όμως αποτελεί μια ιδιαίτερα κατατοπιστική προβολή των αρνητικών συνεπειών της οικονομικοτεχνολογικής προόδου χωρίς αίσθημα φυσικοκοινωνικής ευθύνης.
Καλό μεσημέρι.

ΥΓ. Σου άφησα ένα σχόλιο στο blog σου σχετικά με το ένστικτο και τη διάνοια.

Pico είπε...

Δυστυχώς Livana, αυτοί που κρατούν τις τύχες του κόσμου στα χέρια τους δεν φαίνεται να έχουν συνειδητοποιήσει το μέγεθος της αλαζονείας τους. Οι σημερινές πτήσεις αναψυχής στο διάστημα, φαντάζουν ίσως για πολλούς από αυτούς η μοναδική διέξοδος στα προβλήματα που οι ίδιοι δημιουργήσαμε. Μένει μόνο να διευκρινιστεί, αν οι μελλοντικές διαστημικές αποικίες θα αποτελέσουν τόπο διαμονής των απόκληρων, βλέπε περίπτωση Μεγάλης Βρετανίας και Αυστραλίας, ή των εχόντων...

Pico είπε...

Aurora, χαίρομαι για την παρατηρητικότητά σου και τη διάθεσή σου να μην συμπεριφερθείς σαν κοινός τουρίστας. Θα είχε πραγματικά ενδιαφέρον ένα αυτόνομο φωτογραφικό post ερήμωσης που να πιστοποιεί τα γραφόμενά μου.
Μια εικόνα ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις δεν λένε στην μακρινή Ανατολή; Τώρα για λόγους αρχής αυτό νομίζω ότι θα πρέπει να γίνει στο δικό σου ιστολόγιο. Εγώ απλά θα αναρτήσω ένα post με μια παραπομπή στο αντίστοιχο δικό σου.
Περιμένω το σινιάλο σου όταν θα είσαι έτοιμη.

Aurora* είπε...

Pico, δεν συμπεριφέρομαι ποτέ ως τουρίστας. Περπατώ πολύ και απόμερα, ίσως με άγνοια του κινδύνου μερικές φορές. Δεν θέλω την τουριστική όψη μιας πόλης αλλά την πραγματική ζωή της να δω.
Καλημέρα.

Pico είπε...

Το κατάλαβα από μερικές φωτογραφίες που έχεις τραβήξει. Περιμένω τις φωτογραφίες ντοκουμέντα.
Καλό μεσημέρι...

Ανώνυμος είπε...

Μένει μόνο να διευκρινιστεί, αν οι μελλοντικές διαστημικές αποικίες θα αποτελέσουν τόπο διαμονής των απόκληρων

Η ανθρώπινη αλαζονεία, εγωπάθεια, αποικιοκρατικό σύμπλεγμα, και τάση ιδιοκτησίας , δυστυχώς θα μας ακολουθήσουν και εκεί. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτός ο πλανήτης δεν μας ανήκει, ούτε και κανένας άλλος για να στήσουμε τη σημαιούλα μας... Βρεθήκαμε εδώ απλώς...κάπως... Δεν είναι ούτε η παιδική μας χαρά , ούτε ο σκουπιδότοπός μας. Είναι η ίδια μας η ζωή. Και την καταστρέφουμε!! Για να την κτίσουμε αλλού με τον ίδιο τρόπο??? Ε!! όχι !!!
Πάντα ο άνθρωπος φλέρταρε με τα αστέρια και καλά έκανε!!! Μην ξεχνάμε όμως και τον άνθρωπο. Ας φτιάξουμε παράλληλα και τον "άνθρωπο" με την γεωποίηση΄και κατοίκηση άλλων πλανητών...
Και εάν ...λέω εάν...είμαστε το μόνο νοήμον ον στο σύμπαν...συνειδητοποιούμε άραγε πόση ευθύνη φέρουμε ώστε να επεκταθούμε και να επεκτείνουμε και σε άλλο τόπο την ύπαρξή μας???
Και εάν δεν είμαστε, συνηδειτοποιούμε πόσο "κακό" κάνουμε με τις πράξεις μας??? Όλα συνδέονται. Όλα σε αλληλεπίδραση.

Pico είπε...

Livana...δυστυχώς όπως έγραφα σε ένα παλαιότερο σχόλιο στο blog του Asteroid ο ψυχισμός του Δυτικού ανθρώπου έχει μείνει καθηλωμένος, παρόλα τα τεράστια τεχνολογικά βήματα, σε συμπεριφορές που παραπέμπουν στο μακρινό ιστορικό παρελθόν.