Παρασκευή, Ιουνίου 20, 2008

SIEMENS...ΕΛΕΗΣΟΝ


Το σκάνδαλο με τη διαχείριση «μαύρου χρήματος» για την ανάληψη κρατικών έργων από τη γερμανική εταιρία Siemens ακούμπησε επιτέλους την καρδιά ενός σαθρού πολιτικού οικοδομήματος και στην Ελλάδα. Το ζήτημα δεν είναι αν ο Θεόδωρος Τσουκάτος πρόσωπο κλειδί στην κυβέρνηση Σημίτη εκείνης της εποχής, μιλάμε για το 1998, πήρε τα χρήματα για λογαριασμό δικό του ή για λογαριασμό του κόμματος που εκπροσωπούσε. Το ζήτημα δεν είναι καν ο εν λόγω πολιτικός ή το ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Το ζήτημα είναι η διαρκώς επιτεινόμενη κρίση του θεσμού της αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας. Ένα μοντέρνο σύστημα εκμετάλλευσης των πολλών από τους λίγους, που τελεί υπό συνταγματική νομιμοποίηση. Γιατί τι άλλο συνιστά η ανάθεση της κυβέρνησης σε ένα σώμα αντιπροσώπων με τετραετή λαϊκή νομιμοποίηση πέρα από εκχώρηση κυριαρχικού δικαιώματος; Έχει καμμία ουσιαστική διαφορά το γεγονός ότι ο αυτοκράτορας, ο ελέω θεού ηγεμόνας έχει αντικατασταθεί από μια βουλή αντιπροσώπων; Εκτός αν φανταζόμαστε ότι οι άνθρωποι αυτοί συνιστούν μια ειδική κατηγορία, ένα προϊόν κάποιου εργαστηρίου, με μοναδικό σκοπό την προώθηση του κοινού «καλού» ενάντια, σε πλείστες όσες περιπτώσεις, στο δικό τους υποκειμενικό συμφέρον. Η ισότητα των πολιτών δεν εξαντλείται στην ισονομία, δηλαδή στη χορήγηση ίσων «παθητικών» δικαιωμάτων, αλλά εκτείνεται στην ενεργό συμμετοχή στις δημόσιες υποθέσεις. Μια συνεχής δραστηριότητα όπου το κοινό «καλό» χωρίς να προϋποτίθεται και χωρίς να χρειάζεται επαγγελματίες «ειδικούς» αποτελεί προϊόν συλλογικής συναπόφασης.
Βέβαια για να μη μακρυγορήσω περισσότερο η παραπάνω περιγραφόμενη κατάσταση λαμβάνει, σε χώρες όπως η δική μας, ακόμα πιο εκρηκτικές διαστάσεις αν αναλογιστούμε την έκταση της Δημόσιας Διοίκησης και τον αριθμό των λειτουργών της, την πολυνομία αλλά και την επικάλυψη αρμοδιοτήτων μεταξύ των διαφόρων φορέων.
Υπό αυτές τις συνθήκες το Siemens...ελέησον συνιστά μονόδρομο.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Και να σκεφτει κανεις οτι αυτος ο ανθρωπος ητανε καποτε στο ΕΚΚΕ.Τι μεσολαβει και απο επαναστατης μετατρεπεται καποιος σε ερπετο πανω σε καταστρωματα ιδιωτικων γιωτ
και σε θαμωνα της Μυκονου μονο αυτοι ξερουν.

Pico είπε...

Ανώνυμε...αν υποθέσουμε ότι ένας "επαναστάτης" οραματίζεται μια αναδιάταξη των κοινωνικών δυνάμεων και αναγνωρίζει στον εαυτό του έναν πρωταγωνιστικό ρόλο τόσο κατά το μεταβατικό στάδιο όσο και στη νέα κατάσταση πραγμάτων τότε ίσως να έχουμε ανακαλύψει τον οδηγό για να ξετυλίξουμε το κουβάρι της διαμεσολάβησης...

7Demons είπε...

Απαπααα!

Βγάλε γρήγορα την εφιαλτική μουτσούνα απο το post.
Προσβάλει την προσωπική μας αισθητική.

Pico είπε...

7 demons...και να σκεφτείς ότι αυτός ο άνθρωπος χαρακτηριζόταν "στρατηγός" του εκσυγχρονιστικού μπλόκ.