Τρίτη, Ιουνίου 03, 2008

ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΔΡΟΜΟΣ...


Την κατασκευή νέων αυτοκινητοδρόμων συνολικού μήκους 55 χλμ. και προϋπολογισμού 1,2 δις € ανακοίνωσε ο υπουργός ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Γιώργος Σουφλιάς. Το έργο με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2013 θα ενώσει την Αττική Οδό με τη Λεωφόρο Ποσειδώνος και τα Μεσόγεια και σε συνδυασμό με την επέκταση του μετρό προς Γαλάτσι και Μαρούσι αναμένεται να προσφέρει σημαντικές ανάσες στο ήδη επιβαρυμένο κυκλοφοριακό σύστημα της πρωτεύουσας.
Καμμία αντίρρηση μέχρι εδώ. Όμως, όσο συντηρούμε τον υδροκέφαλο χαρακτήρα του ελληνικού κράτους, όσο το μισό του ελληνικού πληθυσμού βρίσκεται συγκεντρωμένο στην Αθήνα, όσο η περίφημη «αποκέντρωση» παραμένει «κίτρινο» γράμμα στο συρτάρι, όσο δεν υπάρχει όραμα και συνολικό πλάνο ανάπτυξης σε βιώσιμες πόλεις βασισμένο στα σύγχρονα δεδομένα και τις διανοιγόμενες δυνατότητες που προσφέρει ο αιώνας της πληροφορίας τόσο θα ανακαλύπτουμε, εμείς τα εκατομμύρια των ανωνύμων μαζί με τις μερικές δεκάδες των επωνύμων που έχουν αναλάβει εργολαβικά τις πιο ζωτικές πλευρές του κοινού μας βίου, το σισύφειο χαρακτήρα των προσπαθειών μας. Γιατί η κυκλοφοριακή μοίρα των νέων αυτοκινητοδρόμων είναι ήδη προγραμμένη όπως ήταν και αυτή της Αττικής οδού ή της λεωφόρου Κατεχάκη παλαιότερα.
Ο Σίσυφος βέβαια καταδικάστηκε να μεταφέρει αιωνίως τον πέτρινο όγκο του στην κορυφή του λόφου εξαιτίας της υβριστικής του στάσης απέναντι στους θεούς. Εμείς με ποιά ετυμηγορία έχουμε καταδικαστεί στον αέναο αγώνα δρόμου με αυξανόμενο βαθμό δυσκολίας και συνεχώς επικαιροποιημένα σημεία τερματισμού;

7 σχόλια:

7Demons είπε...

Μικρέ καπιταλιστή,

Έχεις επικίνδυνες απόψεις για το χέρι που σε ταίζει!
:-ΡΡ

Pico είπε...

7...επικίνδυνα βολεμένος...

7Demons είπε...

Για αυτό σου λέμε,
Άσε τους περίπλοκους συλλογισμούς...

;-)

Pico είπε...

7...πρέπει με κάποιο τρόπο να διατηρούμε σε φόρμα, εκτός από το σώμα, και το πνεύμα.
Όπως ακριβώς οι αρχαίοι μας πρόγονοι αναζητούσαν, τουλάχιστον μέχρι το Σωκράτη και τον Πλάτωνα, την αρμονία στη σύνθεση των δυο αυτών συνιστωσών.
Και έτσι για τη χαρά της επικοινωνίας σήμερα βιώνουμε, σε αντιστροφή προς την Πλατωνική, Στωϊκή, Νεοπλατωνική και Χριστιανική φιλοσοφική στάση, την υλική πρωτοκαθεδρία και αποθέωση.

osela είπε...

2013 είπε? υπολόγισε 2023.
πάντως δεν βλέπω και κανέναν να θέλει να εγκαταλείψει την αθήνα. κι ας είναι η χειρότερη ευρωπαική -και όχι μόνο- πόλη.

Pico είπε...

Osela...το Αθηνοκεντρικό κράτος ζει και βασιλεύει.
Και δυστυχώς δεν αναφαίνεται στον ορίζοντα καμμία προοπτική ανατροπής του υπάρχοντος σκηνικού.

ΥΓ. Αισθάνεσαι καλύτερα;

osela είπε...

ναι, αρκετά καλύτερα, αν και διανύω περίεργη φάση.