Τρίτη, Φεβρουαρίου 05, 2008

ΕΠΙΚΑΙΡΟ


«Η δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται γιατί καταχράστηκε το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, γιατί έμαθε στους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία.»
Τα παραπάνω λόγια δε βγήκαν από τα χείλη κάποιου σύγχρονου στοχαστή. Ανήκουν στον Ισοκράτη (436 π.Χ. – 338 π.Χ.), το φημισμένο Αθηναίο Δάσκαλο ρητορικής, σύγχρονο του Πλάτωνα, ο οποίος έζησε τον εκφυλισμό της Αθηναϊκής Πολιτείας σε πολιτικό κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο.

2 σχόλια:

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Σ' όλα τα πράγματα και σ' όλα τα θέματα έχουν τοποθετηθεί οι αρχαίοι Έλληνες. Κι αν τα λόγια τους εξακολουθούν να είναι επίκαιρα, αυτό μάλλον σημαίνει πως πράγματι δεν έχουν αλλάξει πολλά ως προς την ανθρώπινη ουσία από τότε. Μπορεί να είχαμε τεχνολογική πρόοδο, μπορεί να άλλαξε σε πολλά η επιφάνεια της ζωής, αλλά η ουσία του ανθρώπου και, κατ' επέκταση, της κοινωνίας των ανθρώπων, δεν άλλαξε!
Ίσως το πιο σημαντικό, πάντως, που δίδαξαν και επεδίωκαν οι αρχαίοι, να είναι το μέτρο. Ίσως σ' αυτό να συμπυκνώνεται όλη η ουσία της φιλοσοφίας τους και της ενδεδειγμένης στάσεως ζωής, διαχρονικά. Με την αναζήτηση και εφαρμογή του μέτρου, πολλά... όλα προλαμβάνονται, σε ατομικό και9 κοινωνικό επίπεδο! Ακόμη κι η ίδια η ζωή μας, δηλαδή, βιώνεται ως πληρέστερη εμπειρία...

Ανώνυμος είπε...

Asteroid...αφού σε καλωσορίσω και από εδώ δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω με όσα σχολιάζεις.
Όμως θα ήθελα να προσθέσω ότι οι Αρχαίοι μας πρόγονοι μαζί με το "μέτρον άριστον" δίδαξαν, σύμφωνα με όσα τουλάχιστον ισχυρίζεται ο Καστοριάδης, και την πίστη στους "θεμιστές", δηλαδή στους νόμους. Κάτι το οποίο επίσης έχουμε απωλέσει...
Αλλά γι' αυτό ειδικά το θέμα ευελπιστώ να επανέλθω...
Την καλημέρα μου...