Τρίτη, Απριλίου 08, 2008

ΟΧΙ ΣΤΟ ΛΙΘΑΝΘΡΑΚΑ...


Μια σοβαρή και ανεπανόρθωτη περιβαλλοντική καταστροφή σχεδιάζεται. Η Δ.Ε.Η. στοχεύει στη δημιουργία νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με πρώτη ύλη το λιθάνθρακα.
Μια τέτοια μονάδα έχει προγραμματιστεί να λειτουργήσει στη Βόρεια Εύβοια μια περιοχή σπάνιας φυσικής ομορφιάς και οικολογικής σημασίας.
Οι κάτοικοι της περιοχής αντιδρούν. Είμαστε μαζί τους.

11 σχόλια:

7Demons είπε...

Μα,για όνομααα...
Ένας νεόκοπος καπιταλίσκος σαν κι εσας φίλε μας,ΔΕΝ μπορεί να έχει οικολογικέςανησυχίες.
Η Οικολογία είναι ως ηνωστόν εχθρός της ελεύθερης αγορ΄΄ας που όλα τα σφάζει όλα τα μαχαιρώνει και όλα τα (ξε-)πουλά.
:-ΡΡ

Pico είπε...

7 demons...μάλλον δεν με διαβάζεις αρκετά συχνά...
Διαμαρτύρομαι!!)))

osela είπε...

ο αντιλογος ειναι οτι τα εργοστασια καπου πρεπει να γινουν. δεν περιμενει κανεις θερμη υποδοχη απ' τους κατοικους, αλλά δεν ειναι αναγκαιο κακο? δεν ξέρω, τι άλλες εναλλακτικές έχουμε?
(ισως να μαθουμε να μην σπαταλαμε την ενεργεια, οπως σπαταλαμε το νερο, αλλά αυτο θα πάρει 10ετιες...)

Pico είπε...

Osela...ο λιθάνθρακας είναι μια φτηνή αλλά ταυτόχρονα ιδιαίτερα ρυπογόνα πρώτη ύλη για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.
Για το λόγο αυτό έχει εγκαταλειφθεί από τις προηγμένες χώρες του Δυτικού κόσμου οι οποίες έχουν στραφεί προς τη χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας.
Το επιχείρημα της φθηνής κιλοβατώρας που, κατά κύριο λόγο, επικαλείται η Δ.Ε.Η. είναι τουλάχιστον λαϊκίστικο!!

ΥΓ. Κάποια στιγμή σε αυτή τη χώρα θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον και όχι στο παρελθόν.

osela είπε...

μα δεν ειδες τι εγινε στην λευκαδα? ζακυνθο? καπου εκεί. πήγαν να κανουν αιολικο παρκο και ξεσηκωθηκαν οι κατοικοι, υποκινουμενοι από μικρο/πολιτικα συμφεροντα! δεν υπάρχει προκοπή, λέμε!

Pico είπε...

Osela...η υπόθεση που αναφέρεις αφορά στην εγκατάσταση και λειτουργία αολικού πάρκου στο Δήμο Αργοστολίου (Κεφαλονιά) την οποία κάποιοι προσπάθησαν να μπλοκάρουν με το αιτιολογικό της παραβίασης περιβαλλοντικών όρων και κανόνων.

ΥΓ. Δε γνώριζα για τη συγκεκριμένη περίπτωση και μπήκα στη διαδικασία αναζήτησης χάρη στο δικό σου σχόλιο...

Sakoulakis είπε...

Αγαπητέ(ή?) pico, καταρχάς να σχολιάσω το δεύτερο σχόλιό σου, όπου λες ότι η χρήση λιθάνθρακα έχει εγκαταλειφθεί από τις χώρες της Δύσης. Δεν είναι αληθές αυτό, σε όλες τις χώρες υπάρχουν εργοστάσια λιθάνθρακα (ακόμα και στην Γερμανία που είναι πρωτοπόρος σε ΑΠΕ, το 50% περίπου παράγεται από λιθάνθρακα/λιγνίτη). Στην Ελλάδα βέβαια, παράγεται το 95%.

Κατά τα άλλα τα τελευταία δικά μου νέα λένε ότι στην συμφωνία εν θα περιλαμβάνεται η κατασκευή κάποιου εργοστασίου λιθάνθρακα.

http://www.goodnet.gr/index.php?id=7,13145,0,0,1,0

Pico είπε...

Sakoulakis...καταρχήν συγνώμη για την αργοπορία, αλλά οι ανειλημμένες υποχρεώσεις βλέπεις.
Δεύτερον όσον αφορά την ουσία του σχολίου σου, που αφορά στα ποσοστά της παραγωγής ενέργειας με "παραδοσιακές" μεθόδους στις προηγμένες τεχνολογικά χώρες, δεν έχω αντίρρηση.
Όμως η "εγκατάλειψη" που αναφέρω δε σημαίνει ότι θα πρέπει να ακυρώσουμε όλες τις επενδύσεις των προηγούμενων πενήντα, ας πούμε, χρόνων αλλά ότι από ένα σημείο και ύστερα παύουμε να επενδύουμε σε ρυπογόνες δραστηριότητες. Έτσι νομίζω ότι, για την ολοκλήρωση της κουβέντας, θα είχε ενδιαφέρον να παραθέσεις τα ποσοστά που αφορούν σε νέες εγκαταστάσεις, ας πούμε τα τελευταία πέντε χρόνια, στις προαναφερόμενες χώρες.

Sakoulakis είπε...

Πολύ εξειδικευμένα τα στοιχεία που μου ζητάς βρε παιδί μου.. εμπλέκουν επιχειρηματική δραστηριότητα, ενεργειακό αποτύπωμα, στατιστικά εισαγωγών και δεν συμμαζεύεται. Κι αυτό γιατί "επένδυση" δεν είναι μόνο οι νέες εγκαταστάσεις, αλλά περισσότερο -ή καλύτερα κυρίως- οι εισαγωγές ενεργειακών πόρων.

Αυτό που ήθελα να πω πάντως είναι το ότι οι ενεργειακές απαιτήσεις των δυτικών χωρών αυξάνονται πολύ γρήγορα, πατώντας πάνω σε "στημένες" αγορές, ενώ η αγορά ΑΠΕ τώρα μόλις αρχίζει και φαίνεται. Επομένως όχι μόνο δεν μπορεί να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες κάποιας χώρας, άλλα ούτε καν τις πρόσθετες ανάγκες που δημιουργούνται ανά έτος. Και έτσι οι χώρες αναγκαστικά επενδύουν και σε συμβατικές μορφές ενέργειας.

Πιστεύω πάραυτα ότι αν βλέπαμε τα στατιστικά που λες για (κάποιες από) τις χώρες της Δύσης όντως θα παρατηρούσαμε αυτό που υπαινίσσεσαι, ότι δηλαδή το ποσοστό της επένδυσης σε ΑΠΕ μεγαλώνει σε σχέση με το ποσοστό της επένδυσης σε συμβατικές.

Εγώ διαφώνησα όταν είπες ότι το τελευταίο δεν υπάρχει :-P

Pico είπε...

Sakoulakis...σχετικά με την υιοθέτηση των εναλλακτικών πηγών παραγωγής ενέργειας νομίζω ότι το μεγαλύτερο "πρόβλημα" αφορά στο κόστος αντικατάστασης αλλά και την "απόσβεση" των ήδη υπαρχουσών υποδομών από τις εταιρίες.
Όσον αφορά τώρα την αύξηση των ενεργειακών αναγκών αυτή νομίζω ότι αφορά περισσότερο στις αναπτυσσόμενες χώρες και αγορές παρά στις "ώριμες". Και επίσης έχω την αίσθηση ότι οι εν λόγω εταιρίες "μεταφέρουν" παρωχημένη τεχνογνωσία και εγκαταστάσεις εκεί όπου η περιβαλλοντική νομοθεσία είναι περισσότερο ελαστική, λες και η μόλυνση γνωρίζει χωρικούς φραγμούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της μορφής αποτελεί η περίπτωση της Κίνας η οποία παρουσιάζει διψήφιους αριθμούς ετήσιας οικονομικής ανάπτυξης και αναδεικνύεται ταυτόχρονα σε μια από τις πιο ρυπογόνες χώρες παγκοσμίως.
Το ίδιο ισχύει, στο μέτρο βέβαια που μας αναλογεί, και στη δική μας περίπτωση.
Κατά τα λοιπά να σου ευχηθώ Καλό Πάσχα...

Sakoulakis είπε...

Καλό πάσχα και σε σένα :-)